de-ce-la-altii-se-poate

Acum că tot mă pregătesc să îmi iau zborul spre însorita Germanie, mi-am adus aminte cît de mult pot să urăsc aeroporturile de orice fel din lumea asta. Pentru că, deşi am intrat în Uniunea Europeană situaţia în Henri Coandă a rămas absolut aceeaşi. NU s-a destins vameşul puţin, nu s-a realizat acea relaxare… Nimic.

Acum patru ani cînd pelcam în Statele Unite şi efectiv ieşeam din ţară pentru prima dată, ofiţerul de la vama de pe Otopeni era foarte grav, se uita ba la mine, ba la paşaport, ba la mine, ba la paşaport, ba la mine, ba la paşaport (mă gîndesc că omul acela lua multe produse contra ameţeleii pentru a se putea concentra după atîtea bîţîituri din cap) pe urmă îmi cerea nu ştiu ce acte prin care să demosntrez că nu mă duc acolo da-npulea, ci am un scop precis şi nenumărate alte proceduri.

Ei bine, după intrarea noastră în minunata Uniune ai spune că, măcar dacă ai chef să călătoreşti în interiorul UE nu te mai întreabă nimeni nimic şi poţi să îţi vezi liniştit de drum. Pe naiba, aceeaşi faţă, acelaşi dat din cap incontrolabil, aceleaşi priviri acre, conspirative, de ai crede că toată lumea care trece prin acel aeroport e un criminal de vreo factură sau alta.

Comparatia intre Boston si Paris

Prin comparaţie, cînd am aterizat anul acesta dinspre Boston pe CDG în Paris, am trecut, normal, de control paşapoarte, pentru că veneam din afara spaţiului Uniunii Europene. A văzut că am paşaport de România (adică de UE) s-a uitat scurt la poză, nu mi-a trercut paşaport prin tastatura aceea de verificare şi mi-a urat bon journee sau cum se spune la drum bun în franceză.

Am plecat apoi spre Danemarca. Am aterizat pe Kastruup în Copenhaga, nu am trecut de niciun fel de control vamal, am mers să îmi iau bagajele, pe urmă am ieşit din aeroport pînă la subsol în staţia de trenuri. De ce? Pentru că în Copenhaga, pe terminalurile pe care aterizează zboruri dinspre UE s-a desfiinţat controlul vamal.

Dar pe Henri Coandă unde e un singur terminal şi acela vai de mama lui, ce să mai desfinţeze, ce să mai faci. Laşi sistemul cum era, că oricum nu dai doi bani (încă) pe traficul destul de rarefiat de pasageri. Dar şi cînd se va întîmpla ce s-a întîmplat cu traficul şi metroul din Bucureşti, cînd nu o să mai ai să arunci un ac pe Henri Coandă, abia atunci sînt convins că mai marii o să înceapă să îşi pună probleme. Pînă atunci, să zburăm liniştiţi