Foloseste-telefonul-responsabil

Azi am vazut-o pe femeia de serviciu ca vorbea la telefon folosind castile in timp ce spala pe jos si mi-a adus aminte de soferii RATB care fac asta in mod constant. Problema este ca daca vorbesti la telefon cand conduci creste riscul sa faci accident.

Stiu ca mai demult erau si niste semne prin autobuze care iti interziceau sa vorbesti cu soferii in timp ce conduc. Personal cred ca ar trebui interzisa folosirea telefonului soferilor RATB in timp ce conduc, indiferent daca folosesc bluetooth sau casti, dar nu despre RATB vreau sa vorbesc acum, ci despre folosirea telefonului in general.

E ok sa folosesti timpii morti ca mai rezolvi diverse probleme la telefon, dar:

  1. Nu suna cand esti intr-un mijloc de transport in comun aglomerat. Ii deranjezi pe cei din jur si nici persoana apelata nu va intelege prea bine ce ai de zis. Imagineaza-ti cum ar fi data toti din autobuz ar vorbi la telefon in acelasi timp.
  2. Incearca sa nu stai la palavre cand conduci, chiar daca folosesti casti. Te oboseste si risti sa reactionezi prea tarziu la pericole. E spre binele tau.
  3. Nu vorbi la telefon cand tai fiare cu flexul. Oh da, am vazut un Dorel ca facea asta. Persoana apelata s-ar putea sa aiba ceva dificultati in a intelege ce vrei sa spui. Regula asta e valabila cand te afli in orice alt mediu zgomotos: in club, la concert sau la meci.
  4. Nici cand mergi pe bicileta nu e indicat sa vorbesti la telefon, mai ales daca mergi pe strada cu masinile. Totusi, vorbitul de pe bicicleta am vazut ca se practica intens in alte tari, dar acolo benzile pentru biciclisti exista si sunt cam de trei ori mai late decat cele din Bucuresti. Deci regula se aplica in functie de context
  5. Din motive pe care unii nu le inteleg inca, nu e frumos sa vorbesti la  telefon cand esti la WC. Am destui la mine in firma care stau in WC la taclale fara nici o treaba, in timp ce vecinul din buda de langa isi face diverse nevoi zgomotoase.
  6. Mai circula o vorba ca prin benzinarie nu ar fi bine sa vorbesti la telefon, dar aici nu am gasit vreo confirmare

Ma opresc la cifra 6, ca sa nu devina prea greu de retinut.

Totusi, exceptii exista de la orice regula, asa ca daca ti-ai amintit ca ai uitat aragazul aprins, poti folosi telefonul chiar daca esti pe WC. Doar sa ai grija sa nu-l scapi