Zilele trecute specialistii au anuntat cod portocaliu de vreme rece si cod galben de ninsori si viscol, pentru cateva zile. Daca trebuie neaparat sa iesi din casa sau sa pleci la drum, echipa noastra iti vine in ajutor cu acest mic ghid virtual in care iti da cateva sfaturi utile despre cum sa te protejezi de frig.
In primul rand este recomandat sa iesi in orele mai putin reci ale zilei, evitand sa iesi din casa dimineata sau seara, si nu sta in frig pentru perioade de timp prea lungi.
Evita, in conditii extreme, sa scoti afara nou-nascutii care au mai putin de 3 luni; in cazul in care este absolut necesar, acestia trebuiesc bine imbracati, cu mai multe straturi de haine. De asemenea pacientii bolnavi de inima ar trebui sa iasa din casa insotiti si doar daca este absolut necesar evitand eforturi excesive cum ar fi curatarea zapezii sau impingerea masinii.
Atunci cand iesi afara imbraca-te cu haine calduroase adecvate pentru vreme rece, poarta o geaca groasa si impermeabila la vant si la zapada ( vantul provoaca o racire mai rapida a corpului, creste umiditatea aerului si creste perceptia de rece), manusi, fular, caciula si, desigur, bocanci.
Cum te protejezi de frig
Protejeaza-te de vant si de frig prin acoperirea fetei cu fular si prin folosirea unui bun balsam de buze si a unei creme hidratante pentru fata si maini. Mare atentie la imbracaminte, in special, cand se trece de la o temperatura la alta, de exemplu din casa afara si vice-versa.
In ceea ce priveste activitatea fizica, in cazul in care conditiile meteorologice permit, se poate face miscare in mod regulat, cum ar fi mersul pe jos, insa fara eforturi excesive.
Daca nu este absolut necesar evita mersul cu masina si calatoriile lungi in caz de gheata si/ sau zapada.
In cazul in care trebuie neaparat sa pleci cu masina ia cu tine suficiente alimente ( conserve, paine, fructe) si apa ( plata si ceaiuri calde), paturi, haine calde ( groase) si medicamentele pe care le iei in mod regulat. Inainte de a pleca la drum informeaza-te despre conditiile meteo, asigura-te ca masina este in perfecta conditie de functionare, fa plinul si, nu in ultimul rand, pune-ti lanturile in portbagaj si eventual, o lopata.
In orice caz este bine sa raportezi serviciilor sociale orice caz de nevoie si prezenta persoanelor fara adapost.