Chiar daca este un subiect delicat si nu foarte confortabil, trebuie sa fim constienti ca da, ne putem imbolnavi cand avem relatii intime. Se poate intampla oricui, indiferent de varsta, sex si nevoi. Aceste boli pot sa apara chiar si in cazul cuplurilor stabile. Nu este o garantie ca a avea un singur partener, inseamna ca, la un moment dat, nu te vei imbolnavi! Totul este posibil!

Desi exista foarte multa informare in media, scoli si in alte institutii, aceste boli cu transmitere sexuala raman, in continuare, o problema serioasa.

Medicii specialisti afirma cu putere sa avem grija la ceea ce ne transmite propriul corp: ce simptome observam, ce schimbari au loc, cand si cum, atat la nivelul organelor genitale, cat si la nivelul intregului corp.

Este important de mentionat faptul ca exista unii virusi care nu prezinta simptome si, de aceea, este vital sa ne facem analize in fiecare an, daca nu si mai des.

In cele ce urmeaza, va prezentam principalele boli cu transmitere sexuala.

1. Herpesul

Acesta este cauzat de o bacterie care, daca nu este tratata asa cum trebuie, poate sa produca sterlitate si probleme la nivelul pelvisului (boala pelviana inflamatorie)

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt: usturimile la urinare si anumite scurgeri care pot avea loc atat la nivelul vaginului, cat si la nivelul penisului.

Tratamentul pentru herpes are la baza anumite antibiotice care ar trebui luate timp de doua saptamani.

2. Negii genitali

Sunt o alta problema care poate sa apara la nivelul organelor genitale. Apar sub forma unor umflaturi fie in zona anusului, fie in zona genitala. Virusul HPV care produce acesti negi se transmite prin contact genital.

Simptomele care pot sa apara includ negi care apar in zona penisului, in zona uretrei sau in cea a anusului (la barbati). De asemenea, daca e sa vorbim de femei, acesti negi apar la nivelul vaginului, pe colul uterin si chiar in zona anusului. Acest virus este responsabil cu producerea, in anumite cazuri, de cancer ovarian.

Tratamentul negilor se axeaza pe eliminarea lor pe cale chirurgicala sau prin laser.

boli cu transmitere sexuala

3. Sifilisul

Este o alta boala destul de complicata care, daca nu este identificata si tratata la timp, poate avea consecinte fatale. Principalele simptome includ anumite rani care apar in zona genitala, dar si eruptii care se pot extinde pe suprafata intregului corp.

Daca boala este identificata in faza sa incipienta, antibiotice precum penicilina, o poate vindeca. 

4. Gonoreea

Este o infectie grava care poate sa produca infertilitate, daca nu este tratata la timp. De asemenea, poate sa produca probleme ale inimii. Printre principalele simptome se numara:

  • usturimi la urinare
  • scurgeri ale penisului sau vaginului
  • dureri resimtite in zona pelviana

Un tratament eficient are la baza antibioticele, medicamente care pot vindeca boala in cateva saptamani.

5. Hepatita B

Este una dintre bolile cu trasmitere sexuala care este raspandita mai mult la barbatii gay, cei care obisnuiesc sa faca sex anal cu mai multi parteneri.

Principalele simptome ale hepatitei sunt: oboseala mare, febra, dureri la nivelul abdomenului sau icter. Problemele de la nivelul ficatului pot sa duca chiar la deces, daca nu sunt tratate in timp util.

Principalul tratament se bazeaza pe anumite medicamente, dar si pe mult repaos la pat si o dieta sanatoasa.

6. HIV

Una dintre cele mai grave boli cu transmitere sexuala si care ataca organismul intr-un mod violent, este infectia cu HIV. Acesta are un impact nimicitor asupra sistemului imunitar si il face sa fie incapabil sa lupte cu bolile.

Acest virus se transmite prin sangele infectat, prin secretii vaginale, sperma sau lapte matern.

De obicei, acest virus nu prezinta simptome. Insa, primele semne ca SIDA s-a declansat includ pierderile inexplicabile in greutate, transpiratii puternice in timpul noptii, mai ales, infectii cu anumite ciuperci.

Pana in prezent, nu s-a gasit niciun tratament pentru acest virus. Pentru HIV exista, intr-adevar, anumite medicamente care au rolul de a mai incetini evolutia sa si, pentru a fi eficiente, trebuie luate consecvent.

Pe langa aceste boli amintite, mai exista si altele, cum ar fi:

  1. Chlamydia
  2. Boala pelvina inflamatorie
  3. Infectii la nivelul tractului urinar
  4. vaginita
  5. paduchi genitali si paraziti interni etc.

Pentru a contracara efectele acestor boli este necesara vizita la medic, dar si efectuarea unui set de analize, cel putin o data pe an!